Opgepast 17

dinsdag 20 november 2012
Opgepast, er is een nieuwe lichting aan topdesigners. Met dank aan Design Platform Limburg en designcoaches Caro en Kaspar Hamacher. Afgelopen weekend ging Toegepast 17 immers van start en daarin 4 designers én een designduo om u tegen te zeggen. Dat het dit jaar allemaal wat conceptueler is, neemt niet weg dat het niveau bijzonder hoog ligt. 

Makiko Shinoda creëerde generatiespeelgoed, een intrigerend spel in zowel vorm als materiaalgebruik. Noortje De la haye ontbond haar grafische duivels en zette hoog in met een soort meta-verzameling van verzamelaarsobjecten en uiteindelijk slaagt ze in haar opzet: je kijkt met andere ogen naar de ons omringende schoonheid ook al ligt die veelal in banaliteit besloten. Veerle Tytgat buigt het vergelen van textiel - normaal toch een verfoeilijke bijwerking van het ouderdomsproces - om in een voordeel en komt door middel van kreuken en vouwlijnen tot grafische patronen waar zelfs de Hay's van deze wereld nog niet aan hebben gedacht. Mocht er een ecologische variant van fluo zijn, het zou Veerle Tytgats textielcollectie de wind in de zeilen geven dat het nu al verdient. Jenny Stieglitz verbluft met haar fantasierijke constructies van tijdbesparende instrumenten en machines. Tal van innovaties om tijd te winnen én dat alles brengt ze haarfijn in beeld door middel van zelfgetekende illustraties. De ironie dat het zo ontstellend veel tijd moet hebben gekocht dat het daar allemaal aan een zijden draadje hangt. En dan rest er nog het duo Eline Cautreels en Maarten De Beukelaer die de grenzen van de fotografie aftasten door volledig buiten de lijntjes te kleuren. Obscure Camera-experimeten zonder fototoestel, of beter tekenen met licht. Het resultaat is abstract en adembenemend.  

Opgepast jongens, ik kan jullie geen winnende nummers geven, maar inzetten op elk van deze ontwerpers betekent een steun voor hun nu al veelbelovende carrière. Toegepast 17 is meer op onderzoek gericht dan voorgaande jaren, maar wat vooral opvalt is dat het eindresultaat meer is dan de som van het onbetwistbare talent van elk van de designers. 

0 reacties:

SOELAAS All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger